DUURZAAMHEID

DUURZAAMHEID

Elk jaar wordt een derde van al het voedsel geproduceerd voor menselijke consumptie, verspild. Dit is ongeveer 1,3 miljard ton per jaar. De totale Vlaamse voedselverspilling bedraagt gemiddeld 2.000.000 ton.  In België, met een hoog inkomen, wordt voedsel voornamelijk verspild in het consumptiestadium. We gooien voedsel onmiddellijk weg als de houdbaarheidsdatum nadert (terwijl die datum eigenlijk gemiddeld twee weken te vroeg valt), wanneer onze aardappel een plekje heeft of onze overblijvende sneetjes brood te droog zijn. Voedselverspilling is niet enkel een fenomeen van de rijke, Westerse landen. Ook in de lage inkomenslanden wordt verspild. In lage inkomenslanden vindt het voedselverlies vooral plaats in de vroege stadia van de voedselketen. Deze landen hebben vaak te maken met financiële, technische en bestuurslimiteringen bij oogsttechnieken, opslag en koeling in moeilijk klimatologische omstandigheden, infrastructuur, verpakking en marktsystemen. Deze limiteren komen meestal voort uit slechte economische en sociale omstandigheden. In de rijke landen hebben we echter alle middelen om onze voedselverspilling tegen te gaan, maar toch blijven we elke dag enorme hoeveelheden voedsel weggooien.
“Het publiek moet de ethische en morele waarden inzien dat voedsel verspillen onaanvaardbaar is in een wereld waar er miljarden honger lijden”.
De productie van voedsel laat een enorme ecologische voetafdruk na. Indien het voedsel nadien verspild wordt, is de uitputting en vervuiling van de bodems en oceanen voor niets geweest. Wanneer we voedsel weggooien wordt niet enkel het voedsel verspild, maar ook de energie en grondstoffen die nodig zijn om het product te maken.

We zijn ook vervreemd van het voedsel zelf: we weten soms niet meer hoe het geproduceerd wordt en hoe we er mee moeten omgaan. We hechten geen waarde meer aan het voedsel en gooien het zomaar weg. Dit staat in schril contrast met de waarde die voedsel voor een hongerige heeft.

De aardappel heeft relatief weinig water nodig en past daarom perfect in ons streven naar een duurzame wereld. Ook tijdens onze productie wordt er zuinig om gegaan met energie en proceswater. Wij streven steeds naar een kwaliteitsproduct met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.